‘Later als we groot zijn …’

‘Later als we groot zijn…’ zo droomden wij, Ineke van Dekken- de Jong en Annika de Jong, vroeger. Later, dan zouden we samen een bedrijf starten. Een onderneming gericht op gezelligheid; een lunchroom ofzo! Die droom veranderde toen we eenmaal onze drijfveer ontdekten: het werken voor en met mensen die dat het meest nodig hebben, dus gooiden we het idee om. Samen zijn we in 2019 dagbesteding Zus &zo gestart. We runnen onze onderneming precies zoals we de lunchroom ooit hadden bedacht: gezellig, persoonlijk, kleinschalig en onderscheidend.


Annika

“Ik ben gediplomeerd verzorgende IG met meer dan tien jaar ervaring in de gehandicaptenzorg. Ik heb gewerkt als begeleider van verstandelijk en lichamelijk gehandicapten, van laag- tot hoog complexe zorg. Het liefst organiseer ik activiteiten waarbij ik mensen zie opbloeien, waardoor het plezier uit hun ogen straalt. Bij grotere organisaties kom je hier minder goed aan toe, daarom heb ik besloten om samen met Ineke Zus &zo te starten. In korte tijd hebben we onze dagbesteding uit zien groeien tot een plek waar mensen vrolijk de dag doorbrengen. We hebben veel lol met z’n allen, deelnemers komen graag naar ons toe. Dit doet hun, maar ook ons goed!”

Ineke

“Ik ben afgestudeerd als verpleegkundige (BIG-geregistreerd) en heb meer dan vijftien jaar ervaring in de zorgsector. Mijn werkervaring heb ik met name opgedaan bij ouderen met psychosociale en lichamelijke problematiek, van midden tot hoog complexe zorg. Op de momenten dat we over ons werk spraken herkende ik me enorm in de verhalen van mijn zus Annika. Ook ik wilde in mijn vak meer tijd om écht iets met de deelnemers te doen, maar die ruimte maken lukte niet. Nu wel! Bij Zus &zo is er alle tijd en ruimte om samen met de deelnemers de dagen meer kleur te geven. Sommigen zeggen op maandag dat ze blij zijn dat het weekend weer voorbij is, want dan zien ze Annika en mij weer! Dat, deelnemers zien opbloeien, maakt ons blij. En supertrots!”

Waar we voor staan

Zus &zo biedt maatwerk-activiteiten die aansluiten bij de persoonlijke behoefte en mogelijkheden van de deelnemer. We kijken naar ieders talent, bij ons kun je jezelf zijn en bepaal je als deelnemer het tempo waarop jij je activiteiten uitvoert. Wij begeleiden waar nodig en laten los waar we kunnen. Hoge werkdruk wordt door ons vermeden, ontspannen werken en samenzijn staat voorop. Uiteraard bieden we met een vast dagprogramma voldoende structuur en de nodige regelmaat.

Visie

Begeleiden, ondersteunen en zorgen waar nodig, dat is de rol van bij Zus &zo. Wij motiveren en stimuleren onze deelnemers op persoonlijk niveau, passend bij ieders talent, mogelijkheden en persoonlijkheid. Wij bieden positieve zorg en geven complimenten, van klein tot groot. Bij Zus &zo geloven we in echt contact, wat betekent dat wij onze mensen niet alleen zien en horen: we geven hun ook een schouderklopje of knuffel. Hiermee groeit onze band en het zelfvertrouwen van de deelnemers. Bij Zus &zo is de sfeer gezellig, enthousiast en energiek. We streven naar een gevoel van thuis: veiligheid en geborgenheid waarbij een ieder zich op zijn gemak voelt en ten alle tijde zichzelf durft te zijn.

Missie

Dagbesteding Zus &zo is een kleinschalige dagbesteding, gericht op deelnemers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische achtergrond en deelnemers die willen integreren. Wij bieden onze deelnemers een zinvolle en passende dagbesteding, thuis of bij ons. Ons doel is om deelnemers iedere werkdag een tevreden gevoel te geven.

Zus &zo is er voor:

  • Deelnemers met een lichamelijke – of verstandelijke beperking
  • Deelnemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt
  • Deelnemers met een psychische achtergrond
  • Deelnemers met niet aangeboren hersenletsel (NAH)
  • Jongvolwassenen en volwassen die een veilige dagbesteding nodig hebben

Geïnteresseerd in een plaats binnen onze dagbesteding? Het is mogelijk om een paar dagdelen mee te lopen op de groep. Uiteraard maken we vooraf graag kennis met elkaar.

Ik wil kennismaken